Bu Blogda Ara

25 Mart 2020 Çarşamba

VİRÜS, DİN VE DEVRİM

VİRÜS, DİN VE DEVRİM

2019 yılının sonlarına geldiğimizde en büyük dinlerden olan Budizm dininin merkezinde koronavirüs patladı. 

2020 yılının ilk aylarında ise hastalık tüm dünyaya yayıldı ve tüm dünya kriz ve panik halinde. 

Şiilerin kutsal şehri olan İran'ın Kum şehrinde koronavirüs patladı. Kabe'den gelen Müslümanlara koronavirüsten dolayı herkes hortlak muamelesi yapıyor. 

Katolik Hıristiyanlığın merkezi İtalya koronavirüsten dolayı tamamen bitmiş durumda. Protestan Hıristiyanlığın merkezi diyebileceğimiz Almanya ve İngiltere resmen alarm durumunda. Ortadoks Hıristiyanlığın merkezi konumunda olan İstanbul'da da durum hiç içaçıcı değil.

Museviliğin merkezi İsrail'de de durum çevresindeki ülkelere göre kötü durumda. Haberlerde pek çıkmasa da bunu bilin.

Dünyanın en büyük dinlerinden Hinduizmin en yoğun olduğu Hindistan'da koronavirüse ek olarak kuş gribi salgını da başladı. 

Her türlü dini inancın karışık olduğu Amerika'da tam bir kaos havası var.

Dini inançlarla pek işi olmayan Kore, Norveç, İsveç, İzlanda, Finlandiya gibi ülkelerde durum diğerleri kadar kötü değil. 

Dünyanın hiçbir yerinde hiç kimse ibadethaneye gitmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde hiç kimse din adamlarından medet ummuyor. 

Dinlisi, dinsizi vesairesi şu anda gözlerini dört açmış ve bilim insanlarından gelecek haberleri bekliyor. 

Dinlisi, dinsizi vesairesi şu anda tıp başta olmak üzere bilime güveniyor. 

Virüsün mutasyon geçirdiğini, bu şekilde daha tehlikeli bir hal aldığını evrim karşıtları bile konuşur oldu. Mutasyonun evrimin temel mekanizması olduğunu, yani evrimin bir gerçek olduğunu öyle veya böyle kabul etmek zorunda kaldılar. Evrimi reddettiklerini söylemeye devam etseler bile hiç fark etmez, mutasyon gerçeğini kabul etmişlerse evrimi de kabul etmişler demektir.

Devlet yöneticileri, özellikle de sağ politika geleneğinden gelen devlet yöneticileri, devlet olmanın gereğinin ne olduğunu anlamaya başladılar. Dolayısıyla sosyal devlet kavramının ne kadar önemli olduğu özellikle anlaşılmış oldu. 

Minicik bir virüs bence dünya devrim tarihine damgasını vurdu. Dünyadaki gelmiş geçmiş en büyük devrimci, koronavirüstür. 

Yazın bir kenara; 2020 yılı tüm dini inançların ölmeye başladığı ve sosyalist geleneğin devlet yönetimlerinde söz sahibi olmaya başlayacağı yıldır.