Bu Blogda Ara

16 Mart 2020 Pazartesi

HİJYEN VE ÖNLEM

HİJYEN VE ÖNLEM

Devletimiz önlemlerini aldı. Sıra geldi vatandaşın kişisel önlemlerine.
  1. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkma. Yani gezip tozmak veya eğlenmek için dışarı çıkma.
  2. Alışveriş yaptıktan sonra, aldığın ürünleri mutlaka sabunlu suyla yıka. Mesela ambalajlı bir ürünü buzdolabına koymadan önce sabunlu suyla yıka.
  3. Dışarı çıkmak zorunda kaldıysan, eve döndüğünde mutlaka banyo yap ve dışarıdayken üstünde olan kıyafetlerini çamaşır makinesine at.
  4. Dışarı çıkmak zorunda kaldıysan, eve döndüğünde telefonunu kolonyalı bezle mutlaka silerek temizle.
  5. İnsanlarla tokalaşma. Başka ülkelerden gelenlerle yanyana bile gelme.
Yukarıda çok önemli beş maddeyi saydım. Şimdi de şahsî günlük rutinimden bahsetmek istiyorum. Aşağıda okuyacağınız şeyleri ben normalde de yapıyorum. Bundan dolayı arkadaşlarım benimle dalga geçiyorlardı ama artık bana hak veriyorlar.

Yeni bir durum değil, günlük rutinimiz:

Eve geldiğimde telefonun kılıfını çıkartıp girişteki portmantoya bırakırım. Telefonu kolonyalı bezle temizlerim. Evde kullandığım diğer kılıfı takarım. Evde kullandığım kulaklıkla ev dışında kullandığım kulaklık bile ayrıdır. Hatta evde saçlarımı bağladığım lastik ile dışarıda saçlarımı bağladığım lastik bile ayrıdır. Dışarıda kullandığım saat, yüzük, bileklik, kolye, künye, küpe gibi takıları bile yıkayıp yerlerine koyarım.

Daha sonra üstümü başımı değiştirip banyoya girerim. Banyodan sonra ev kıyafetlerimi giyer, ondan sonra oturma odamıza geçerim. Oturma odasında giydiğim kıyafet farklı, yatağa girdiğim kıyafet farklıdır. Yatak kıyafetiyle salona bile geçmem.

Dışarıda kullandığım hiçbir eşya (girişte kolonyalı bezle sildiğim telefon hariç) hiçbir şekilde antreden öteye geçmez. Kalem, çanta, cüzdan, çakmak vesaire dâhil.

Dışarıda biriyle tokalaşmak zorunda kalırsam ellerimi mutlaka yıkarım. Dışarıda yemek yemeden veya bir şey içmeden önce ellerimi mutlaka yıkarım. Ellerimi yıkayabileceğim bir ortamda değilsem kesinlikle bir şey yemem ve içmem.

Akvaryumuma müdahale etmeden önce ellerimi mutlaka yıkarım. Akvaryuma müdahale ettikten sonra da ellerimi mutlaka yıkarım. Hem kendi sağlığım, hem ailemin sağlığı, hem de sorumluluğunu üstlendiğim canlıların sağlığı için bu da olmazsa olmazlarım arasındadır.

Evde bile yere düşen herhangi bir şeyi temizlerim (kalem, şarj cihazı gibi).

Evdeyken kapı çalarsa, dış kapıyı açıp kapattıktan sonra bile elimi yıkarım.

Meyveleri mutlaka sirkeli suda bekletirim. Tuzlu suyla iyice yıkayıp durulamadan yemem.

Kolay kolay misafir kabul etmem. Hatta hiç etmem. Hiç kimseye de misafirlik için gitmem. İnsanlarla görüşeceksem ev dışında ve bildiğim bir mekânda görüşürüm.

Sokaktaki hayvanlara kolay kolay dokunmam. Hatta hiç dokunmam. Evcil bir hayvana dokunursam ellerimi mutlaka yıkarım.

Parayla temas ettiğimde ellerimi yıkayana kadar hiçbir yiyecekle ve içecekle temas etmem.

Bunlar şaka değil. Bunlar bizim rutinimiz. Ve bundan dolayı da gayet rahatım. Siz buna obsesif kompülsif bozukluk diyebilirsiniz, ben kişisel hijyen derim.

Hem kendim pimpirikli olduğum için, hem de eşimde alerjik astım olduğu için kişisel hijyenle ilgili standart uygulamamız bu şekildedir.

Ve kolay kolay da hasta olmayız. En ağır gribi bile iki veya üç günde atlatırız.

Sizlere de tavsiye ederim.