Bu Blogda Ara

31 Aralık 2019 Salı

KİTAP OKUMAK ÇOK MU ABARTILIYOR?

KİTAP OKUMAK ÇOK MU ABARTILIYOR?

Son birkaç yıldır kitap okumanın faydaları hakkında bir sürü şey yazılıp çiziliyor. Kitap okumanın önemi hakkında bol bol konuşuluyor. Ben de kitap okumanın yararlı olduğunu düşünmekteyim. Zira evimde kitaplarımı koyacak yer bulmakta bile zorlanıyorum.

Ancak sizleri şaşırtacak bir şeyler paylaşmak istiyorum.

Kitap okumanın insanı bilgili yaptığı, aydın bir insan haline getirdiği hakkındaki düşüncelere katılmıyorum.

Küçük çocuklara elbette kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çünkü kitap okuma alışkanlığı, araştırma isteğini de körükler.

Ancak kitap okuma konusu bence çok fazla abartılıyor.

Günümüzde uçsuz bucaksız bilgi kaynağı olan internet var. Herhangi bir konuyu merak ettiğimizde elimizdeki akıllı telefon ile internete girip merak ettiğimiz konuyu anında ve birçok kaynaktan araştırabiliyoruz. Yani bilgiye hızlı bir şekilde ulaşıyoruz. Bir bilgiye ulaştığımızda, o bilgiye dair farklı bir bilgiyi de merak edip araştırıyoruz ve birçok şeyi çok kısa bir zaman dilimi içinde öğrenebiliyoruz.

Üstelik sadece okuyarak da değil.

Videolar izleyerek, görselleri inceleyerek, sunumlara bakarak da bilgiye ulaşmaktayız.

Kitaplar bu açıdan bakıldığında internete göre çok kısıtlı oluyor.

Bir şeyi merak ettiğimizde o konuyla ilgili hangi kitabı okuyacağımızı belirlememiz gerekiyor. Bunu belirlediğimizde kitabı nereden ve nasıl edineceğimizi bulmamız gerekiyor. Kitabı bulamadığımızda sipariş vermemiz gerekiyor. Kitap elimize geçtiğinde kitabı okumaya başlıyoruz ve konuya dair başka şeyleri de merak ediyoruz. Bunun için de aynı süreç tekrarlanıyor. Üstelik bu internet kadar ucuz da değil.

Yani bilgiye ulaşmak için internet ucuz, hızlı, çok kaynaklı iken; kitap pahalı, yavaş ve kısıtlı kaynaklı oluyor.

Bu yüzden ben kitap okumayla ilgili çoğu düşünceye katılmıyorum.

İnternete karşı olup kitabı savunanları da bir zamanlar matbaaya karşı olup el yazmalarını savunanlara benzetiyorum.

Üstelik, kitap okuyan insanların cehaleti yendiklerini de düşünmüyorum. Elinden kitap düşürmeyen o kadar çok cahil tanıyorum ki sayısını bilemiyorum.

Başta da dediğim gibi, araştırma isteğini kazandırmak için çocukları kitap okumaya belki bir miktar zorlayabiliriz. Ama yetişkinleri kitap okumaya zorlamak bana biraz anlamsız geliyor.