Bu Blogda Ara

17 Mart 2020 Salı

FACEBOOK'UN ALGORİTMALARI BİR GERİ ZEKÂLIYA AİTTİR!

FACEBOOK'UN ALGORİTMALARI BİR GERİ ZEKÂLIYA AİTTİR!

Facebook denen site ile ilgili daha önce bir şey yazmıştım:


Kısaca, bu sitenin kafasına göre kısıtlama ve yasaklama yaptığından bahsetmiştim ve çifte standart uyguladığını ifade etmiştim.

Bu seferki yazı da buna benzer, ama biraz daha farklı bir konu.

Konu yine Facebook'un ilginç kısıtlamaları ve yasaklamaları üzerine.

Bugün bir gazeteden alarak paylaştığım haberle ilgili olarak -sanırım Facebook algoritmalarından kaynaklı- anında ceza yedim. Yani paylaş butonuna basmamla birlikte, saniyesinde ceza yedim. Dolayısıyla bir şikâyet etme söz konusu değil.

Cezama dair öne sürülen gerekçe ise çıplaklık ve cinsellik idi. Buna itiraz ettim, yeniden incelendi, paylaşımımın topluluk standartlarını ihlâl etmediğine bana dair bilgi verildi.

Paylaşımım, Sözcü gazetesinin bir haberi idi. Sosyal medya maymunu bir kadın, koronavirüsle ilgili dikkat çekmek için bir yolcu uçağının tuvaletindeki klozeti yalarken kendisini videoya çekmişti.

İşin içine tuvalet, klozet, yalama konusu girince Facebook'un lanet yapay zekâsı bunu bir pornografik paylaşım olarak algılıyor. Daha önce de My Dying Bride grubunun bir klibini paylaştığım için ceza yemiştim. Rammstein, Belphegor gibi metal müzik gruplarının müziklerini paylaştığımda da aynı durum olmuştu.

Sabahtan akşama kadar iki harfli ve üç harfli organlarının videolarını ve fotoğraflarını paylaşan kadın ve erkek fahişelere hiçbir şey olmuyorken bir haber linkini paylaşır paylaşmaz ceza almam, yapay zekâ denen şeyin ne kadar hatalı ve saçma bir bok olduğunun adeta ispatı konumunda.

Bahsi geçen paylaşımım zaman tünelimde duruyor, en son yaptığım paylaşım. Ancak, topluluk standartlarını ihlâl etmememe ve böyle bir ihlâlin olmadığı bana Facebook tarafından bildirilmesine rağmen halen paylaşım yapamıyorum ve 7 gün cezalı olduğum yazıyor. Cezalıysam, paylaşımım topluluk standartlarını nasıl ihlâl etmiyor? Paylaşımım topluluk standartlarını ihlâl etmiyor ise neden 7 gün ceza aldım? Facebook bunu cevaplayamıyor.

Bunlar tam anlamıyla geri zekâlı.

Paylaşımım şu idi (ekran görüntüsüdür):


Saniyesinde gelen uyarı (ekran görüntüsüdür):


İtirazım üzerine biraz sonra gelen cevap (ekran görüntüsüdür):


Gelen cevapta da gördüğünüz üzere, paylaşımımın topluluk standartlarını ihlâl etmediğini uyarım üzerine fark etmişler. Ama ben halen hiçbir paylaşım yapamıyorum ve 7 gün boyunca bu durumun bu şekilde devam edeceği yazıyor anasayfamda?

Sonuç olarak;

Yapay zekâ gerçekten zararlıdır. Basit ve dandik bir sosyal medya sitesinde bile bu şekilde hata yapabilen yapay zekâ, ileride her alanda kullanıldığında savaş bile çıkartabilir (bilim-kurgu filmlerindeki gibi).

Ayrıca, başta da belirttiğim gibi Facebook'un algoritmalarını hazırlayan hıyar kim ise tam bir geri zekâlıdır. Bu ancak profesyonel bir geri zekâlının elinden çıkma bir bok olabilir. Daha başka bir şey olamaz.

Ulan! Milyar küsür insanın kullandığı, dünyada en çok kullanılan ve giriş yapılan bir site olduğunuzu söyleyip duruyorsunuz. Kurucunuz olan Mark denen herif dünyanın en zengin heriflerinden biri. Ama bütün işleri saçma sapan bilgisayarlara ve dangalakça algoritmalara teslim etmişsiniz.

İyi halt etmişsiniz!