Bu Blogda Ara

7 Ekim 2016 Cuma

BLOGUMUZUN ADI NEDEN HAN MERGEN?

BLOGUMUZUN ADI NEDEN HAN MERGEN?

Han Mergen (Mergen Han) Türk ve Altay mitolojisinde Akıl ilahıdır. Her şeyi bilir. Aklı ve zekayı temsil eder. Göğün yedinci katında oturur. Bilgelik sahibidir. Her şeyi bildiği için her şeye gücü yeter. Oku ve yayı vardır. Bilgeliğiyle attığı ok hedefini şaşırmaz. İnsanlara bilgelik verir. Bilimi ve felsefeyi simgeler. Tanrı Kayra Han'ın oğlu olarak kabul edilir. Mergen, ayrıca masal ve efsane kahramanlarında bir unvan olarak kullanılır; Kan Mergen, Ay Mergen, Kartaga Mergen, Südey Mergen gibi...

Mergen ilginç bir şekilde, Roma'nın ilahlarından olan Merkür'e ad ve görev olarak da benzemektedir. Roma'nın temellerini Etrüsk adlı Türk (ön Türk) kavminin attığını düşünürsek aradaki bağı anlayabiliriz.

Aklı ön planda tuttuğum için, bilgiye ve düşünmede değer verdiğim için ve eski Türk inanışı olan Tengriciliği devam ettirdiğim için hazırlamış olduğum bu blog sitesine Han Mergen'in adını vermeyi uygun buldum.

Bu blogda dünya görüşümü, dayatılan dinlere dair eleştirilerimi, gündeme dair düşüncelerimi paylaşacağım. Derdim beğenilmek veya beğenilmemek değil, düşüncelerimi yaymaktır.

MÜNGKE TEÑRİ'YİN KÜÇÜDÜR...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kanunlar dâhilinde; küfür, hakaret ve tehdit içeren sözcükler kullanmaksızın yorum yapabilirsiniz. Yorumunuz, kurallara uygun ise onaylandıktan sonra gösterilecektir.