Bu Blogda Ara

21 Mart 2020 Cumartesi

SALGIN VE CİDDİYET

SALGIN VE CİDDİYET 

Bugün gazetede bir haber okudum. "Dünyaya yayılan salgının Almanya'yı teğet geçmesini, dünya mucize olarak adlandırıyor." diyordu haberde. 

Mucize falan değil. Devlet ciddiyeti ve toplumsal disiplinle ilgili bir durum. 

Çin'de hastalık geriledi. Neden? Çünkü devlet ciddiyeti ve toplumsal disiplin en üst düzeyde. 

Almanya'da da aynı durum söz konusu, yani kesinlikle lakayt değiller. 

Fransa, İspanya ve İtalya gibi Latin ülkeleri ters köşeye yattı. Neden? Çünkü bunların da dâhil olduğu Akdeniz ülkelerinde bir rahatlık, lakaytlık ve gevşeklik durumu her alanda var. 

Bunlar genelde iş işten geçene dek hiçbir şeyi ciddiye almazlar. Faturalarını bile son güne bırakan lakayt toplumlardır. 

Bizde de böyle. Dua ederek salgınla mücadele etmeyi ciddi ciddi düşünen herifler var ve bunlar öyle sıradan halk değil, akademisyenlikten gelme politikacı adamlar. 

Umreciler var (bu aralar çok fena taktım onlara), bunlar Arabistan'a gidip gelene kadar Türkiye'de vaka yoktu. Bunlar yurda döner dönmez salgında resmen bir patlama yaşandı. Bütün ülkeyi şu anda tehdit ediyorlar. Camiye gitmek istiyorlar, toplu alanlarda bulunmakta sakınca görmüyorlar, "Abdest alan adama virüs dokunmaz." bile diyebiliyorlar. Şaka değil, gerçek. 

Yani çok ciddi anlamda bir lakaytlık söz konusu bizde ve bizim gibi "sıcakkanlı" olarak tanımlanan milletlerde. 

Ama Almanya'da ölüm sayısı vaka sayısına oranla çok az. Çin bu hastalığı neredeyse yendi. 

Aşağıdaki bağlantıda koronavirüsün nerelerde yayıldığına dair istatistik bilgilerinin yer aldığı ve çevirimiçi olarak sürekli güncellenen bir harita var. Bu haritayı bir inceleyin. 


Mesela; bu yazıyı yazdığım 21 Mart 2020 tarihi itibarıyla; 
  • Almanya'da doğrulanmış vaka 19.000 küsür, ölüm sayısı ise 68 olarak girilmiş. 
  • Finlandiya'da doğrulanmış vaka sayısı 450, ölüm sayısı sıfır olarak girilmiş. 
  • Danimarka'da doğrulanmış vaka sayısı1.300 küsür, ölüm sayısı 9 olarak girilmiş. 
Yukarıda üç örnek sundum, yeterli olduğunu düşünüyorum. Sürekli güncellenen haritayı yukarıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz. 

Bu gibi ülkeler devlet ciddiyeti olan toplumların yaşadığı ülkelerdir. Bizim gibi toplumlar onları genelde "soğuk insanlar" olarak nitelendirirler. Ama o ülkelerde bir devlet ciddiyeti vardır. Toplumsal disiplin vardır. Toplumsal sorumluluk duygusunun en üst düzeyde olduğu ülkelerdir. 

Bizim gibi "sıcakkanlı" olmakla her zaman övünen ülkelerde ise "Bize bir şey olmaz!" zihniyeti hâkimdir. Katı ve bağnaz bir din anlayışı vardır. Her şeyin dua ile çözülebileceğine, kaderde ölüm varsa ölüme her ortamda yakalanabileceğine inanan milyonlarca insan vardır. Dolayısıyla tedbir almayı sevmezler, tedbir alanla da dalga geçerler. 

Her şey ortada. Bizim basının "mucize" olarak nitelendirdiği şey gerçekte "devlet ciddiyeti ve toplumsal disiplin"dir. Ama bizim gibi lakayt ve ciddiyetsiz toplumlarda devlet ciddiyeti ve toplumsal disiplin beklemek mucize beklemek gibi bir şeydir.