Bu Blogda Ara

11 Mart 2020 Çarşamba

KORONAVİRÜS

KORONAVİRÜS

Dünyada her yıl ortalama 1.000.000.000 insan grip oluyor ve 3.000.000 ile 5.000.000 insan gripten dolayı hastaneye yatırılıyor.  Her yıl 300.000 ila 500.000 kişi gripten dolayı ölüyor.

Dünya çapında koronavirüs şu ana dek yaklaşık olarak 120.000 kişiye bulaştı. Yaklaşık olarak 5.000 kişi koronavirüsten dolayı hayatını yitirdi. Bu yazıyı yazdığım 11 Mart 2020 tarihi itibariyle durum bu.

Şimdi grip ve koronavirüs arasındaki sayıları kıyaslayın.

Kişisel hijyene dikkat ettiğiniz sürece bir sorun yok. Gripten daha tehlikeli değil.

Peki, kişisel hijyen anlamında neler yapabilirsiniz?

Bu konuya girmeden önce virüsler hakkında biraz özet bilgi vermek istiyorum.

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleridir. Bilim dünyası virüslerin canlı olup olmadıklarını tartışmaktadır. Virüsler ve canlı hücreler, DNA veya RNA, ve proteinler gibi ortak bileşiklere sahiptirler. Lâkin biyokimyacı Wendel Stanley'nin tanımına göre virüsler biyolojik moleküllerden "basit" oluşumlardır. Organik moleküllerin kendi kendilerine yapısallaşma özeliklerinin bir sonucudurlar ve dolayısıyla canlı sayılmazlar. François Jacob da virüsler hakkında "Bir kültür ortamına yerleştirildiklerinde virüslerin bir metabolik faaliyeti yoktur, enerjiyi ne üretebilirler ne de kullanabilirler, ne büyür ne çoğalabilirler, canlıların bu ortak özelliklerinden hiçbiri yoktur onlarda." der. Virüsler ancak canlı bir hücrenin enzimlerini kullanarak çoğalabilirler. Ayrıca, virüsler DNA veya RNA'dan birine sahip olsalar da, canlı hücrelerde olduğu gibi bunların ikisi birden yoktur.

Koronavirüs aslında çok yaygın olan bir virüs türüdür. 2020 yılının başlarında Çin'den yayılan alt türü ise daha saldırgan bir yapıya sahiptir.

Koronavirüsün belirtileri kısaca yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklindedir. İleri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Risk grubu yaşlı insanlar, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, hamilelerdir. En çok 80 yaş ve üzerini etkilemektedir. Ortalama 40 yaşındaki bireylerde ölüm riski %0,2 civarındadır.

Kişisel hijyen anlamında alabileceğiniz önlemlere değinmek gerekir ise;
  • Ellerinizi dirseklerinize kadar sabunla yıkayın. Yıkama işleminiz için 30 saniye yeterlidir. Bunu günde birkaç kez yapmanız iyi olur. Tokalaşmak zorunda kalırsanız ellerinizi aynı şekilde yıkayın. Hatta bana sorarsanız gündemdeki salgını öne sürerek tokalaşmak istemediğinizi, karşınızdaki kişiye bunu kişisel olarak algılamaması gerektiğini söyleyin.
  • Sabunla yüzünüzü de aynı ellerinizi yıkadığınız gibi yıkayın.
  • Günde birkaç kez tuzlu suyla gargara yapın.
  • Sokaklardaki hayvanlarla ve doğadaki vahşi hayvanlarla temas etmekten kaçının.
  • Dışarıdayken (evinizin dışındayken) ellerinizi yüzünüze ve ağzınıza temas ettirmemeye çalışın. Bir şey yeyip içmeden önce ellerini sabunlu suyla mutlaka yıkayın.
  • Ülke dışına çıkmayın. Böyle bir planınız varsa erteleyin veya iptal edin. Ülke dışına bu sıralarda giriş çıkış yapan insanlarla temas etmekten kaçının.
  • Kalabalık yerlerden mümkünse uzak durun. AVM'lerden veya toplu taşıma araçlarından mümkün mertebe uzak durmaya çalışın.
  • Maske kullanımı konusunda çeşitli görüşler mevcut olsa da kalabalık ortamlarda maske kullanabilirsiniz. Maskenizi kendiniz de yapabilirsiniz. Mevcut durumu istismar etmeye çalışarak koronavirüse karşı etkili maske satışı yapanlar karşınıza çıkacaktır. Bu konuda ciddi anlamda bir bilgi kirliliği var.
  • Özetle belirtmek gerekirse, koronavirüs de dâhil olmak üzere burada en önemli nokta kişisel hijyene dikkat etmektir.
Koronavirüsle ilgili ciddi anlamda bilgi kirliliği söz konusu. Aynı zamanda doğru olması veya olmaması muhtemel birçok görüş de var. Bazıları komplo teorisi niteliğinde. Mesela dünya çapında nüfus azaltma operasyonu olması ihtimalinden tutun da durumun yükselişteki Çin ekonomisine darbe vurulması için bilerek piyasaya sürülmüş olma ihtimali de dâhil birçok farklı düşünce ortalıkta dolaşıyor. Biyolojik silah diyen de var, başka şeyler söyleyenler de var. Maske ticaretine giren de var, insanlarda panik yaratmaya çalışanlar da var.

Üstüne basa basa belirttiğim gibi, olay kişisel hijyende bitiyor.

Tüm insanlığa şimdiden geçmiş olsun.