Bu Blogda Ara

11 Nisan 2018 Çarşamba

FACEBOOK TOPLULUK STANDARTLARI: FACEBOOK'UN ÇİFTE STANDARTÇILIĞI!

FACEBOOK TOPLULUK STANDARTLARI: FACEBOOK'UN ÇİFTE STANDARTÇILIĞI!

Facebook'u yıllardır kullanıyorum. Bazen goygoy yapıyorum, bazen ciddi şeyler paylaşıyorum. Ciddi şeyler paylaştığımda gündemim genellikle siyasetten veya ülke gündemindeki olaylardan oluşuyor.

Geçenlerde Atatürk'e hakaret ve iftiralar sıralayan bir şerefsiz hakkında Facebook'a bildirimde bulundum. Atatürk'ün fotoğrafına montajlar yapan ve Atatürk'e karşı ağza alınmayacak küfürler sıralayan şerefsiz oğlu şerefsiz herifi Facebook'a bildirdim.

Facebook'tan cevap geldi. Şerefsiz herifin paylaşımının Facebook Topluluk Standartları'nı ihlâl etmediği bildirildi. Bunlar nasıl standartlarsa, şerefsiz herifin biri çıkıp Atatürk'e dümdüz gidebiliyor.



Aradan bir zaman geçti. Birkaç gün önce...

Bir başka acayip tip, Türk ve Kürt tarihi ile ilgili bilgiler (?) yazıyordu. Buna göre Türkler Kürt kökenliymiş, Oğuz Kağan bir Kürt beyi imiş, Oğuz boylarının hepsi Kürt boyuymuş, hatta Kayı boyunun kökeni adı K ile başlayan bir Kürt aşiretine dayanıyormuş, aslında Türk diye bir şey yokmuş, biz Türkler tarihimizi bilmiyormuşuz ve uyduruk tarihler yazıyormuşuz.

Tarih bilgisi olmayan, kendi soysuzluğunu başkalarının soyundan nemalanmaya çalışarak gidermeye çalışan herifin paylaşımı:



Bu herife sövmedim, hakaret falan da etmedim. Sadece "Ataları belli olmayan virüsler, bizim atalarımızdan nemalanarak tarih yaratmaya kalkışıyorlar." yazdım.

Aradan beş dakika geçmedi, Facebook'ta paylaşım yapmam bir aylığına yasaklandı. Facebook'tan gelen bildirimde, Facebook Topluluk Standartları'nı ihlâl ettiğime dair uyarı vardı.

Bunlar nasıl standartlarsa artık; bazı kansızlar Atatürk'e sayıp sövünce o standartları ihlâl etmiş olmuyorlar, ama Türklükle resmen dalga geçen bir soytarıya haddini bildirdiğimizde o standartları ihlâl etmiş oluyoruz!

Bir başka Facebook hesabını ödünç olarak kullanarak bu durumu Facebook'ta beni tanıyanlara izah etme gereği duydum. "Böyle böyle bir durum oldu, Facebook'un bir aylık ceza aldı. Atatürk'e dümdüz giden şerefsizlere hiçbir işlem yapmıyorsunuz, ama Türklükle dalga geçen bir soytarıya tepki verince hesabımızı cezalandırıyorsunuz! Bunlar ne biçim standartlar!" gibisinden bir açıklama yaptım. Aradan yarım saat geçmedi, o hesap da bir aylık bir ceza aldı.

Şimdi diyeceksiniz ki, arkadaş listenden biri yasaklatmıştır.

Mümkün değil. Arkadaş listemde bunu yapabilecek bir kansız yok. Hepsini şahsen tanırım. Çoğu kafadengimdir. Kafadengim olmayanlar da aramda hiçbir sorun olmayan, arada sırada muhabbet ettiğim, sevdiğim, akrabam veya arkadaş çevremden olan insanlardır. Beni tanıyan hiç kimse arkamdan iş çevirmeye zaten cesaret edemez.

Peki, arkadaş listemde olmayan biri mi Facebook'a yoğun bildirimlerde bulunup bu işlemi yaptırdı? Bu da mümkün değil. Paylaşımlarım sadece arkadaş listemdekilerin görebileceği şekilde ayarlı.

Paylaşımım ve yorumum zaten küfür, hakaret, argo, tehdit içerikli de değil.

Bu durumda bir tane seçenek kalıyor: Facebook'un Türkiye'deki temsilcileri -kimlerse artık- muhtemelen Türklükle problemi olan kişilerden oluşuyor, özellikle Türk milliyetçisi olan insanları bir şekilde takip ediyorlar ve her fırsatta Facebook'ta mobbing uyguluyorlar. Atatürk'e karşı yapılan hakaretlere ses etmiyorlar. Seversiniz veya sevmezsiniz, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'a yapılan hakaretlere ses etmiyorlar. Bu hakaretleri şikâyet ettiğimizde paylaşımın Facebook Topluluk Standartları'nı ihlâl etmediğini söylüyorlar.

Türklüğe düşmanca maddeler barındıran Vikipedi'ye erişim nasıl yasaklandıysa, Facebook'a da aynı nedenlerle erişim yasaklanmalıdır. Vikipedi nasıl geri vites yaptıysa Facebook da geri vites yapmaya mecbur kalacaktır.

Facebook Topluluk Standartları olarak adlandırılan şey tam anlamıyla bir çifte standarttır. Bu standartlara göre Türklüğe ve Türk Milleti'nin değerlerine sövmek serbest iken bu şerefsizlere tepki göstermek suçtur.